Annons
Nyheter

Hormonstudie kan hindra friidrottare

Kvinnor med naturligt förhöjda nivåer av testosteron har en betydande fördel vid tävling, enligt en forskningsstudie som presenterats i British Journal of Sports Medicine.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Den omfattande studien - som citeras av flera medier - är gjord på uppdrag av Internationella friidrottsförbundet, IAAF, och Internationella antidopningsorganisationen Wada, och baseras på över 2 100 blodprover som samlats in mellan friidrotts-VM 2011 och 2013.

IAAF och Wada vill få till ett nytt regelverk för kvinnliga idrottare med hyperandrogenism, förhöjda nivåer att det manliga könshormonet testosteron.

Annons

Kan ändra beslut - igen

Kvinnor med förhöjd testosteronproduktion, däribland 800-metersstjärnan Caster Semenya, tvingades från 2011 att dämpa sina nivåer för att få vara med och tävla internationellt.

Ett beslut som för två år sedan hävdes i Idrottens skiljesdomstol, Cas. Ett av de starkaste argumenten till det beslutet var att det inte gått att bevisa att idrottare med hyperandrogenism hade några fördelar, enligt Aftonbladet.

Den nya studien visar alltså på motsatsen.

Kvinnor med förhöjda testosteron nivåer gjorde bättre resultat än de med lägre på 400 meter, 400 meter häck och 800 meter under studieperioden.

Påverkar inte VM

Ett studieresultat som kan leda till att IAAF och Wada omprövar saken på nytt i Cas och att kvinnliga friidrottare med förhöjda testosteron nivåer, däribland Semenya, återigen kan tvingas till hormondämpade behandling för att få tävla.

"Studien är en del av den bevisning som IAAF kommer lägga fram för Cas", säger Stéphane Bermon, en av författarna som sammanställt studien.

Inget beslut kommer att tas innan friidrotts-VM i London som inleds om en månad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons