Annons
Nyheter

I dag invigs Europas OS

Baku är putsat och festfint och smyckat inför kvällens invigning av de första Europeiska spelen. Men förspelet har handlat mer om mänskliga rättigheter än om idrottsliga prestationer. - Allt runtomkring är för bra för att vara sant.(TT)
Publicerad 12 juni 2015

Han är en av drygt 70 svenska idrottsmän som deltar tillsammans med 6 000 andra och tittar de sig omkring ser de banderoller och flaggor men också militärer och poliser utmed vartenda stråk som korsar ES-familjens väg.

””

Inför kvällens invigning har en fackla färdats genom 60 regioner och enligt ett officiellt uttalande har den passerat inom en timme från 99 procent av befolkningen. Ingen har behövt tvivla på regimens förmåga.

Annons

Alla är inte välkomna

Den nybyggda olympiastadion är fullsatt och 2 000 aktörer på innerplan ska ge smakprov på azerisk kultur och "Bakus roll i det moderna Europa".

Men alla är inte välkomna i detta moderna Europa. Företrädare för mänskliga rättigheter har stoppats och med den auktoritära statens signum är politiska och medborgerliga rättigheter starkt begränsade.

””
””

Wikström avstår

Fram till kvällens invigning har MR-frågor kastat långa skuggor mot Baku och en för arrangörerna direkt pinsam händelse inträffade dessutom då tre unga österrikiska simmare rammades av en av transportbussarna vid ES-byn när de gick på en trottoar.

En klarade sig lindrigt medan två fick allvarliga, om ej livshotande skador.

De två har förts hem för specialistvård i Österrike, enligt uppgift transporterade i president Ilham Alijevs privata plan.

Själv sitter han ikväll på Olympiastadion, möjligen i sällskap med Vladimir Putin.

Några ledare har tackat nej, exempelvis Tysklands Angela Merkel. Även svenske idrottsministern Gabriel Wikström har gjort andra prioriteringar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons