Annons
Nyheter

Ingessons ord som inspirerar landslaget

Minnet av Klas Ingesson lever för alltid hos Peter Wettergren. Bronshjältens fraser är extra betydelsefulla för den assisterande förbundskaptenen inför VM. - Jag tänker mycket på vad han sade. . . han sade alltid att ingenting är omöjligt, säger Wettergren.(TT)
Publicerad 3 juni 2018

Klas Ingesson är för många mest känd som en av fotbollshjältarna som bärgade det svenska VM-bronset i USA 1994.

För Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergen var Ingesson, som avled i sviterna av cancer hösten 2014, en barndomsvän och kollega. Nu och är han en inspirationskälla - i livet och inför VM i Ryssland.

Annons

"Bara gå in och kötta"

””

De båda "68:orna" från Ödeshög i Östergötland tog olika i vägar i fotbollsvärlden under slutet av 1900-talet. Tidigare Åtvidaberg- och Mjölbyspelaren Wettergren blev tidigt tränare medan Ingesson var firat proffs utomlands i klubbar som Mechelen, Bari och Bologna. Han blir rörd till tårar när han pratar om minnena av sin vän.

"Han var kass"

””

TT: Är det den Klas Ingeson-stilen ni behöver ha i ett VM?

””

Wettergren är tränaren bakom förbundskapten Janne Andersson - båda med kontrakt över ett eventuellt EM-slutspel 2020 - när herrlandslaget nu förbereder sig inför sitt första världsmästerskap på tolv år. Wettergren beskriver sig själv som den som är där och instruerar landslagsstjärnorna med taktiktavla och direktiv.

Drömmer inte

””

Under sina 13 senaste år inom tränaryrket så har Wettergren varit assisterande bakom en huvudtränare. I Elfsborg blev det två SM-guld (under Magnus Haglund och Jörgen Lennartsson) och ett Svenska cupen-guld (under Ingesson) och i danska FC Köpenhamn både liga- och cupguld (under Ståle Solbakken) innan Janne Andersson kallade till landslaget för två år sedan.

TT: Vad är din dröm inför i sommar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons