Annons
Nyheter

Korruptionstyngd Fifa-höjdare död

Chuck Blazer, före detta höjdare i internationella fotbollförbundet Fifa, är död. Han tog själv emot mutor, men bidrog också till att avslöja korruption i fotbollsvärldens slutna rum.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Amerikanen erkände att han tagit emot mutor både i samband med att Sydafrika tilldelades fotbolls-VM 2010 och när Frankrike fick mästerskapen 1998.

Blazer, före detta medlem av Fifas exekutivkommitté och generalsekreterare för Concacaf (fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien), stängdes av från Fifa i juli 2015

Annons

"Hans felsteg, som han tog fullt ansvar för, bör inte överskugga hans insatser för internationell fotboll", säger hans advokater i ett uttalande i The New York Times där de bekräftar att han gått bort.

Blazer bidrog även till att avslöja korruptionen inom Fifa, en härva som senare skulle leda till att Sepp Blatter lämnade ordförandeposten 2015. Blazer försåg amerikanska åklagare med uppgifter inifrån slutna rum ända från 2011. I utbyte för informationen lovades han strafflindring. Han har lidit av flera svåra sjukdomar - cancer, diabetes och kranskärlssjukdom.

Blazer var känd för sin extravaganta livsstil, bland annat hyrde han en lägenhet för motsvarande över 160 000 kronor i månaden i Trump Tower i New York. Han ska ha haft ett avtal om att få tio procent av vinsten i Concacaf.

Blazer blev 72 år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons