Annons
Nyheter

Lloyd huvudperson i mästarmöte

För tredje gången på fyra år möts USA och Japan i en mästerskapsfinal. USA hoppas att Carli Lloyd avgör igen. Japan jagar andra raka VM-guldet - men funderar på hur man ska göra mål på Hope Solo. Den 17 juli 2011, Commerzbank-Arena i Frankfurt.(TT)
Publicerad 3 juli 2015
För tredje gången på fyra år möts USA och Japan i en mästerskapsfinal. USA hoppas att Carli Lloyd avgör igen. Japan jagar andra raka VM-guldet - men funderar på hur man ska göra mål på Hope Solo. Den 17 juli 2011, Commerzbank-Arena i Frankfurt. VM-final
För tredje gången på fyra år möts USA och Japan i en mästerskapsfinal. USA hoppas att Carli Lloyd avgör igen. Japan jagar andra raka VM-guldet - men funderar på hur man ska göra mål på Hope Solo. Den 17 juli 2011, Commerzbank-Arena i Frankfurt. VM-final

Den 17 juli 2011, Commerzbank-Arena i Frankfurt.

VM-final i fotboll mellan USA - med Sveriges nuvarande förbundskapten Pia Sundhage som coach - och outsidern Japan, med en kvartsfinal 1995 som bästa VM-resultat tidigare.

Annons

Amerikanskorna leder med både 1-0 och 2-1 (i förlängningen), men Japan kvitterar sent båda gångerna. När sedan USA inte gör mål på sina tre första straffar är det bara för asiaterna att plocka hem landets första VM-guld.

Ett år senare fajtas lagen om den finaste medaljen igen. Den här gången i OS-finalen på Wembley i London. Carli Lloyd, som missade en av straffarna i VM-finalen 2011, sänker japanskorna med två mål i 2-1-segern.

På söndag i Vancouver är det så dags att mötas på nytt.

Kanske är det kaptenen Carli Lloyd, 32, som jublar mest även efter helgens match?

"Hon har sitt livs turnering", säger Abby Wambach om lagkamraten i en intervju med det internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Avgjort matcher

Och ingen kan väl säga något annat. Eller vad sägs om följande statistik:

+ 2-0-målskytt på straff och utsedd till matchens spelare i 2-0-segern mot Colombia i åttondelsfinalen.

+ Matchens enda målgörare och utsedd till matchens spelare i kvartsfinalen mot Kina.

+ 1-0-målskytt på straff och utsedd till matchens spelare i 2-0-segern mot Tyskland i semifinalen.

Annons

Det var även Lloyd som avgjorde OS-finalen i Peking 2008, när Brasilien besegrades med 1-0 i förlängningen.

"Jag tränar och lever för sådana här ögonblick. Går igenom en hel del mentala förberedelser för att se till att jag är redo, säger hon till fifa.com inför årets VM-final.

Världstvåan

USA, rankad tvåa i världen, är där ute efter sin tredje titel i ett världsmästerskap efter segrarna 1991 och 1999. Laget blir vid vinst första land på damsidan att göra det. Tyskland har sedan tidigare också två vinster.

Samtidigt har Japan ett VM-guld att försvara.

Nadeshiko, som landslaget kallar sig, kliver in i finalen med chansen att som fjärde damlag i historien vinna alla matcher i en VM-turnering. Sex segrar, 9-3 i målskillnad och sju olika målskyttar är facit än så länge.

Men ska världsfyran upprepa succén från för fyra år sedan måste det göras mål på den amerikanska målvakten Hope Solo - som vandrar in på den kanadensiska konstgräsmattan på söndag med vetskapen att hon har hållit fem raka nollor och inte släppt in något mål på totalt 513 minuter. Lisa De Vanna är den enda som nätat på USA:s stjärna och det målet kom redan 27 minuter in i lagets turnering.

Förlängs sviten på BC Place Stadium?

TT

Annons
Annons
Annons
Annons