Annons
Nyheter

Lööf tar fart mot 2017

Sveriges mest meriterade seglare har hunnit fylla 45, men har inte fått nog. Nu är det satsningen mot Americaâ??s Cup 2017 med svenska Artemis som gäller för Fredrik Lööf. Efter OS-guldet med Max Salminen i starbåt i OS 2012 har Fredrik Lööf drivit ett hotell med hustrun Maj Elin i den norska fjällvärlden.(TT)
Publicerad 12 augusti 2015

Efter OS-guldet med Max Salminen i starbåt i OS 2012 har Fredrik Lööf drivit ett hotell med hustrun Maj Elin i den norska fjällvärlden. Men seglingen har han inte kunnat släppa. Och projektet med Artemis håller honom sysselsatt i några år till.

””

När pappa Fredrik tränar på AC45:an, den 13,5 meter långa katamaran som används i World Series, förtävlingarna till Americaâ??s Cup som gästar Göteborg 29-30 augusti, är sönerna Max Olav, 9, och Victor, 6, samtidigt med och seglar optimister i klubbens seglarskola. Frun är också på plats.

””
Annons

World Series betyder inte mycket för själva Americaâ??s Cup. Men för de sex projekten innebär det viktig träning och sammansvetsning inför huvudtävlingen som avgörs på Bermuda om två år.

Sexa och sist

Så sistaplatsen för Artemis i Portsmouth, där den första av årets tre förtävlingar avgjordes, sved en del.

””

AC50:an kommer att ha sex man ombord. Artemis kommer att ha 12-14 seglare som varvar i tävlandet.

””

Lööf är taktiker ombord, en position han får slåss med förre OS-rivalen Iain Percy om.

Båten kräver dock att 45-årige Lööf håller sin fysik i skick. När katamaranen flyger, foilar, med bara fenorna i vattnet, nås mycket höga hastigheter.

””
””

Artemis Racing drivs av oljemiljardären Torbjörn Törnqvist. Teamet var med även i förra Americaâ??s Cup, men drabbades av ett hårt slag då en besättningsmedlem, dubble OS-medaljören Andrew Simpson, omkom i samband med att katamaranen välte och bröts sönder under träning våren 2013.

Farliga vågor

””
””

Selar används ändå inte.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons