Annons
Nyheter

Uefa delar ut nya miljarder - till herrarna

Champions League-klubbarna får ytterligare fotbollsmiljarder att dela på nästa år. I alla fall herrarna. Europeiska fotbollsförbundet Uefa nämner inte ens damturneringen. - Ja, vad fan ska man säga, säger Kosovare Asllani.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Real Madrid fick närmare 590 miljoner kronor för sin seger i herrarnas Champions League i fotboll. På damsidan fick segraren Lyon nöja sig med cirka 2,5 miljoner kronor.

Nästa år skjuter Uefa till ytterligare miljarder i prispengar. I alla fall till herrklubbarna.

””
””
Annons

9,2 miljarder

Uefa har beslutat att höja prispengarna för Champions League, Europa League och Europeiska supercupen med motsvarande 9,2 miljarder kronor, varav 5,3 miljarder ska gå till organisatoriska avgifter och solidaritetsbetalningar.

I pressmeddelandet nämner Uefa inte damernas Champions League över huvud taget.

Kosovare Asllani bara skakar på huvudet när hon får höra det.

””

Kritiserade Fifa

Asllani är en av flera erfarna svenska landslagsspelare som aldrig drar sig för att lyfta bristen på jämställdhet inom fotbollen.

Förra hösten fick hon pamparnas uppmärksamhet, när hon på Twitter skrev att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) hade lagt 4,5 miljoner dollar på en fotbollsgala samtidigt som den totala budgeten för Fifas damsatsning låg på 5,1 miljoner dollar.

En Fifa-representant svarade att summan för galan visserligen stämde, men menade att 5,1 miljoner bara gällde en del av satsningen på damfotboll.

Häromveckan gick också Caroline Seger hårt åt Fifa för att organisationen har tredubblat ersättningen till herrklubbar som har spelare representerade i VM, samtidigt som motsvarande damklubbar får noll kronor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons