Annons
Nyheter

Nya ryska anklagelser "graverande"

Den ryska federala säkerhetstjänsten hjälpte till att täcka spåren av dopning vid vinter-OS i Sotji, enligt visselblåsaren Vitalij Stepanov. Internationella antidopningsbyrån Wada kallar uppgifterna "mycket graverande".(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Stepanov intervjuades tillsammans med sin hustru, tidigare 800-meterslöparen Julia Stepanova, som själv tidigare stängts av för dopning, i det amerikanska tv-programmet "60 minutes".

Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen men som nu flytt till USA, hävdar att fyra ryska guldmedaljörer i vinter-OS 2014 dopade sig. Han säger att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet. Och han har allt - 15 timmars samtal - inspelat på band.

Annons

Agenter i Sotji

I intervjun säger Stepanov att Rodtjenkov talat om för honom att agenter från ryska säkerhetstjänsten FSB arbetade som dopningskontrollanter under Sotji-OS, och att FSB försökte kontrollera varje steg i antidopningsprocessen.

"Wada har sett CBS-programmet '60 minutes' som avslöjade nya och mycket besvärande anklagelser angående rysk dopning. Vi kommer att undersöka dessa utan dröjsmål", skriver Internationella antidopningsbyrån Wadas talesperson Ben Nichols i ett mejl till Reuters.

Ryska friidrottare är avstängda från internationellt tävlande sedan Wada konstaterat att Ryssland ägnat sig åt systematisk, statsunderstödd dopning. Besked om de ska få ställa upp i OS i Rio de Janeiro i augusti väntas komma inom kort. Wadas exekutiva kommitté och dess grundare sammanträder senare i veckan i Montreal och väntas bland annat diskutera rysk dopning.

””

Det ryska idrottsministeriet skriver i ett pressmeddelande att dopningskontrollerna i Sotji genomfördes korrekt:

"Utöver ryska specialister använde kontrollstationerna utländska experter. Dessutom var ett team av oberoende observatörer ansvarigt för det dagliga arbetet med dopningskontrollerna".

Bör inte få vara med

Travis Tygart, chef för USA:s antidopningsorganisation Usada, säger till "60 minutes" att avslöjandet om fusket i Sotji är "spiken i kistan" för rysk friidrott och att han inte tycker att Ryssland gjort tillräckligt mycket för att friidrottarna ska få vara med i sommar-OS.

””

I CBS-programmet berättar Vitalij Stepanov att han skickade 200 mejl och 50 brev till Wada innan antidopningsbyrån startade en utredning.

Han övertalade bland annat sin hustru att i smyg spela in hur hon fick steroider av sin tränare. Hon spelade även in samtal där Marija Savinova, regerande olympisk mästare på 800 meter, erkänner att hon tagit preparat och hur hennes tränare hjälpte henne dölja det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons