Annons
Nyheter

Svensk chockförlust: "En hel del gick fel"

Först höll matchen på att åska bort. Sedan kom en ännu större smäll. Ukraina slog Sverige med 1-0 och plötsligt är greppet om gruppsegern i princip borta. - Det var en hel del som gick fel, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson efter VM-kvalförlusten.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Sverige var obesegrat i sin kvalgrupp inför mötet med Ukraina i Lviv. Men det som skulle bli tre nya poäng, och ett allt starkare kopplat tag om gruppsegern som ger en direktbiljett till fotbolls-VM nästa år, blev en rejäl missräkning.

Det var ett helt annat Ukraina än det som förlorade med 1-5 mot Danmark i fredags. Hög press, tätt försvarsspel och snabba kontringar tog Sverige på sängen.

Annons

Och när Veronika Andruchiv och lagkaptenen Darina Apanasjtjenko lirkade sig in i det svenska straffområdet efter just en sådan snabb omställning slutade det med att den senare sköt in 1-0 till hemmalaget. Mot ett för kvällen uddlöst Sverige var det allt som behövdes för att säkra tre poäng.

””

Kalldusch på kalldusch

Det var en kväll av kallduschar för det svenska laget. Matchen sköts fram en halvtimme på grund av ett hällregn kombinerat med både åska och blixtar. Planen var till slut ändå tillräckligt torr och spelbar för att ett på pappret starkare Sverige borde ha kunnat utnyttja sitt bollövertag bättre.

””

Sverige såg krampaktigt ut i sin offensiv. Trots stort spelövertag blev det sällan riktigt farligt, och när målchanserna väl kom gick skotten antingen högt över mål eller mitt på den ukrainska målvakten Kateryna Samson.

Revanschläge

Ukraina hade ingen uppsjö av lägen, men kändes mer beslutsamma, gick mer rakt mot mål, när ytorna kom.

””

Två gruppspelsmatcher återstår för Sverige, som nu står på samma poäng (15) som Danmark - som 5-1-besegrade Ungern. Toppen tätnar också eftersom Ukraina går upp på 10 poäng, och fortfarande kan nå andraplatsen i gruppen.

Sverige får chans till revansch när Ukraina återigen står för motståndet i nästa omgång den 30 augusti.

””

Gruppspelet avslutas sedan borta mot Danmark den 4 september.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons