Annons
Nyheter

Richt om medierna, Zlatan och kontrollbegär

Han ska spela lite mer golf, resa oftare med sin fru, men sluta jobba är det inte tal om. - Jag hittar nog på något, säger landslagschefen Lasse Richt. Den snart före detta landslagschefen Richt. - Jag hoppas att jag kliver av först den 16 juli, dagen efter VM-finalen.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

En helgdagsafton i maj på förbundskansliet i Solna är det tyst, stilla och nedsläckt. De anställda är lediga, så när som på två personer. I ett hörn i kontorslandskapet sitter förbundskapten Janne Andersson framför en dator.

Han har träningskläder på sig, hälsar, beklagar att han kanske luktar lite svett och återgår till sitt.

Annons

Richt har ställt upp för en intervju. Han gör sällan det utanför ordinarie landslagssamlingar.

””

Verkar gör han och verkat har han i sin nuvarande roll i 20 år - och nog synts betydligt mer än han velat. 1998 efterträdde han Lars "Laban" Arnesson som teknisk direktör. Inför EM-slutspelet två år senare byttes titeln till landslagschef.

Man kan säga mycket om Richt - och det sägs mycket - men det är en jäkel på att jobba. Med åren har han blivit en grå eminens på förbundskansliet, med ett brett internationellt kontaktnät och en diger kunskapsbank ur vilken det sedan årsskiftet görs ständiga överföringar till Stefan Pettersson, hans efterträdare.

Kontrollfreak

Richt känner och har träffat de flesta av betydelse på andra förbund, han har goda kontakter med ledare i många europeiska storklubbar och han har ett finger med i det mesta kring herrlandslaget. Inget konstigt i det. Han är chefen, det vilar på hans ansvar att verksamheten fungerar. Då måste du ha koll på läget och om det är något som får Lasse Richt att snudd på må fysiskt illa är det att inte ha kontroll.

TT: Du har kallat dig själv för tidsfascist och kontrollfreak?

””

Speciellt en händelse på det senare temat stör honom fortfarande när han tänker på den.

När Erik Hamrén precis hade tillträtt som förbundskapten hösten 2009 hölls en presskonferens i Malmö i samband med Fotbollsgalan. Den uppklädde Hamrén nämnde, nästan som i förbigående, att Zlatan Ibrahimovic tagit en paus från landslaget och inte fanns med i hans trupp till landskampen mot Italien.

Det tog hus i helsicke.

Hamrén tycktes inte förstå sprängkraften i vad han precis sagt. Det gjorde Richt. När följdfrågorna haglade och Hamrén parerade bäst han kunde stod Richt en bit från podiet. Den som studerade honom såg en plågad man.

””
Annons

Tog rygg på Ljungberg

Som chef för det medialt mest bevakade landslaget går det inte att undvika att synas och höras. Det spelar ingen roll vad du heter. Det ingår i jobbet, men Richt gjorde det inte lättare för sig när han som mästerskapsdebutant i sin chefsroll bokstavligen tog rygg på Fredrik Ljungberg.

Henrik Larsson, Patrik Andersson, Kenneth Andersson hette de lite äldre svenska stjärnorna i EM-truppen 2000.

De klarade sig själva.

Ljungberg, internationellt uppmärksammad för sina insatser i Arsenal, ville gärna ha någon med sig och denne någon blev Richt. Det här var innan tejp, rep, staket eller andra hinder skilde spelare och journalister och fotografer åt. Ljungberg gillade inte klungsamtalen. Folk han inte kände kom för nära och precis som på planen ville han ha koll på vad som fanns bakom honom. Den uppgiften föll på Richt - och vips visste alla vem han var. En och annan utländsk reporter frågade visserligen redan i Oisterwijk och långt senare på andra arenor vem ledaren var som hade en så fin vänsterfot och slog bäst inlägg på träningarna.

Men det är en annan historia.

För sedan kom Zlatan Ibrahimovic med allt vad det innebar. En världsstjärna i laget. Målen, de fenomenala prestationerna, den enorma uppmärksamheten på en spelare - men också konflikter och kontroverser att hantera.

Mycket hamnade i Richts knä.

"Ingen rök utan eld"

Intresset för Ibrahimovic och landslaget växte, mediebevakningen därefter. Men den där gamla idyllen när spelare, ledare och journalister möttes på ett relativt avspänt sätt och med en outtalad ömsesidig respekt i botten fanns inte längre.

Annons

Relationen blev i stället rejält ansträngd, emellanåt till och med fientlig. Vissa journalister var genuint illa omtyckta, vissa spelare sågs som skitstövlar av pressen. Richt fick sina slängar av sleven, kallades för vakthund, Zlatans livvakt och det raljerades om honom och ett stängt landslag.

TT: Hur ser du på det?

””
””

Svår nöt att knäcka

””

TT: Men det är du som ofta har kommit i kläm mellan medier och vissa spelare, eller hur?

””

Efter mer än ett kvarts sekel i förbundets tjänst kliver Richt av efter VM.

””
””

TT: Hur känns det att lämna över ett så stort och tungt ansvar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons