Annons
Nyheter

Simmare går ihop mot internationella förbundet

Flera av världens största simstjärnor går samman mot det internationella simförbundet Fina för att göra sina röster hörda inom sporten. Bland dem finns den svenska stjärnan Sarah Sjöström.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Det är den ungerska simstjärnan Katinka Hosszu, trefaldig guldmedaljör under OS i Rio, som lanserar den nya unionen för proffssimmare. På sin Facebook-sida skriver hon att "vi är stolta att meddela att med över 30 medlemmar, inklusive 15 olympiska mästare, har den globala föreningen för professionella simmare (Gaps) fötts i dag".

Hon skriver vidare att målet är att få fler medlemmar och att lyssna på alla. Gaps ska representera simmarnas intresse, och medlemmarna hoppas på en chans att påverka sportens framtida utveckling.

Annons

"Vi förväntar oss nu med rätta att ledarna inom Fina kommer att ge oss en plats vid bordet. Vi förväntar oss att simmare blir behandlade som lika parter. Vi förväntar oss att de sitter ner och börjar prata med oss. Vi förväntar oss att de kommer att lyssna på de professionella simmarnas röst och att vi har något att säga till om i viktiga beslut om vår sports framtid", skriver Hosszu.

Ungerskan har tidigare varit kritisk mot den nya begränsningen angående individuella starter i ett mästerskap, som Fina inför VM satt till fyra. Hon har också kritiserat förbundet för att ha restriktiva regler kring personliga sponsorer.

Förutom Sarah Sjöström har även Jennie Johansson och Michelle Coleman gått med i den nya fackföreningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons