Annons
Nyheter

Sista putsen på VM-fasaden i Moskva

Det målas och det borras och det spikas när Ryssland lägger sista putsen på sina VM-byggen. Fansen gläds - medan kritikerna suckar över statens överdådiga satsningar. Med bara några dagar kvar till VM-starten jobbas det intensivt kring den väldiga Luzjniki-stadion i Moskva.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Med bara några dagar kvar till VM-starten jobbas det intensivt kring den väldiga Luzjniki-stadion i Moskva. Ryssland har visserligen långhelg och ledig måndag, men det gäller inte här.

Fikastånd ska byggas klart och souvenirbutiker sättas upp innan allt är redo för invigningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien på torsdag.

Annons

VM-febern börjar så sakteliga stiga. Kring Röda torget syns fler och fler inresta fotbollsturister.

””

Miljardbudget

Sam ska resa runt mellan VM-städerna, där Australien spelar i Kazan, Samara och Sotji. Än så länge har allt fungerat smidigt.

””

Samma dröm har också arrangörerna och inte minst den ryska staten. Fotbolls-VM är ett prestigeprojekt som ska visa Rysslands kapacitet att hantera stora världsevenemang, men också ge en bild av landet som något annat än slitna sovjetbyggen, gropiga vägar, hårdföra poliser och korruption.

Officiellt ligger VM-kostnaderna på motsvarande drygt 100 miljarder svenska kronor.

Tunga suckar

Alla är heller inte särskilt förtjusta över vad pengarna läggs på.

Anna Davydova i Nizjnij Novgorod leder en organisation som försöker få pengar till att rädda de vackra gamla trähusen i stadens centrum.

Samtidigt har staten lagt drygt 2,5 miljarder kronor på att bygga den arena där Sverige spelar sin VM-premiär mot Sydkorea nästa måndag.

””

"Allt är redo"

Annons

De tillresta fotbollsfansen klagar dock inte.

””

Och internationella fotbollsförbundet, Fifa, är nöjt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons