Annons
Nyheter

Skidskyttarna långt från OS-medalj

En dramatisk OS-stafett bjöd på skidskyttepropaganda.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2014
Foto: Scanpix

För blågula ögon var det ändå svårt att njuta.

En tiondeplats avslutade ett medelmåttigt svenskt OS.

Annons

Stafetten skulle vara Sveriges stora medaljchans på Laura skidskyttestadion. I stället blev den en enda stor antiklimax.

- Vi har bara fem extraskott och är bland de bästa på vallen. Skulle man ha sett det skyttet innan skulle man tänka att vi kan vara på pallen. Men vi är över två minuter efter, vi har inte en chans, säger Björn Ferry.

Ridån var halvt neddragen redan när han gav sig ut på andrasträckan. Tobias Arwidson fick slita enormt med skidåkningen på startsträckan och växlade som 13:e, 59 sekunder från täten. Förkylde Ferry gjorde sedan en mer än godkänd insats, tros att han länge var tveksam till start. Men någon riktigt kontakt med täten fick han aldrig, och när Fredrik Lindström och Carl Johan Bergman hade tagit laget i mål kunde Ferry summera sitt sista OS.Mellanmjölk

- De andra får toppdagarna när allting stämmer. Jag har varit någon mellanmjölk hela vägen och det räcker inte, säger Ferry.

TT: Mellanmjölk hela vägen, är det en bra summering även av lagets OS?

- Ja. Vi har ju höga förväntningar och det ska vi väl ha. Men ser man till säsongen som har varit så har Fredrik varit en gång på pallen, och så har vi fått till det i några stafetter, säger Ferry.

- Det är små chanser, men de finns där. Men man måste ha lite flyt också för att det ska gå.Sexa som bäst

Den bästa svenska OS-insatsen blev nu Lindströms sjätteplacering i masstarten. Ferry, 35, slutar efter den här säsongen och jämnårige Bergman har inte bestämt sig för om det blir en fortsättning eller inte. Framtiden för svenskt skidskytte ser osäker ut.

- Killarna tycker jag ändå ser hyfsat ut, men tjejerna är ju svartare än natta, säger Ferry, som inte var särskilt vemodig efter sitt sista riktigt stora lopp.

- Jag tror inte att jag kommer att sakna tävlingarna. Det är människorna jag kommer att sakna. Det är som när man slutar gymnasiet, man skriver på en lista med adresserna - men man ses ju aldrig sedan.

Annons

Långt framför Sverige såg Norge länge ut att gå mot guldet. Ledningen var som mest 22 sekunder, men Ole Einar Björndalen tröttnade på slutet av tredjesträckan och in till slutsträckans sista skytte kom fyra lag tillsammans.

Emil Hegle Svendsen sköt bort norrmännen, som slutade fyra. Österrike knep bronset, medan Rysslands Anton Sjipulin spurtslog Tysklands Simon Schempp inför en jublande hemmapublik.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons