Annons
Nyheter

VM med 48 lag i Nordamerika: Ett bra beslut

Fotbolls-VM kommer för första gången att arrangeras av tre länder. Kanada, Mexiko och USA samarbetar när mästerskapet utökas till 48 lag 2026. - Man måste gå över nationsgränserna.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Herr-VM i fotboll 2026 kommer att avgöras i USA, Kanada och Mexiko. Det beslutade Internationella fotbollsförbundet Fifas medlemsländer på kongressen i Moskva.

Det nordamerikanska alternativet fick 134 röster, 67 procent, enda motkandidaten Marocko fick 65 röster medan en medlem valde att gå emot båda alternativen.

””
Annons

Mästerskapet om åtta år blir det första med 48 lag, att jämföra med dagens 32.

Det är också första gången tre länder samsas om arrangemanget. En stor majoritet av matcherna, 60 av 80, kommer att spelas i USA. Kanada och Mexiko får tio matcher var.

””

Räknar med jättevinst

VM-arrangören har samtliga arenor på plats och finalen avgörs på Metlife Stadium i New Jersey, hemmaplan för New York Giants och New York Jets i NFL.

Cordiero räknar med att mästerskapet 2026, vars budget är knappt en sjundedel av Rysslands för årets VM, kommer att gå med motsvarande 95 miljarder kronor i vinst. Motsvarande beräkning för Marocko pekade mot en vinst på drygt 40 miljarder kronor.

””

Fem missar

USA:s president Donald Trump konstaterar på Twitter att "valsegern" är resultatet av hårt arbete. Nilsson tror inte att den ansträngda relationen mellan USA och arrangörskollegorna kommer att utgöra några bekymmer.

””

Det är första gången VM-värden utses genom en omröstning där medlemsländerna fick en röst var. Tidigare har beslutet fattats av Fifas exekutivkommitté. Valen av årets VM-värd Ryssland och Qatar 2022 har fått skarp kritik och omgärdats av korruptionsrykten.

USA arrangerade herr-VM 1994 och Mexiko stod värd 1970 och 1986. Kanada arrangerade dam-VM 2015. Marocko har efter dagens beslut misslyckats att få VM vid fem tillfällen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons