Domen efter förlusten: Måste träna avslut

Sverige inledde EM-förberedelserna med att hedersamt förlora mot USA med 0-1. Men den stora frågan återstår - hur ska Blågult börja göra mål? - Kvaliteten på avslut är temat hela vägen in till EM nu, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Uddlöst framåt, något svajigt bakåt - men på det stora hela helt okej. Som oftast när Sverige mött USA de senaste åren blev det en jämn match.

””
””

Det tidigare så målsäkra Sverige har i år haft otroligt svårt att göra just mål. Bortser man från placeringsmatchen mot Ryssland i Algarve Cup som slutade 4-0 har Sverige på sina andra sju landskamper för året bara lyckats göra två mål.

"Vi skapar mycket"

Nyckelspelarna själva oroas dock inte av statistiken.

””
””

Matchen mot Skottland i Växjö på torsdag är den sista innan EM-truppen ska tas ut i slutet av juni. I början av juli spelas sedan ett genrep mot Mexiko.

De största grubblerierna lär landslagsledningen ha kring anfallet, där Sverige har en hel del att slipa på inför EM-premiären mot Tyskland 17 juli.

””
””

"Glad det inte är EM"

Sverige hade det mesta av bollinnehavet mot ett tämligen passivt USA. Men amerikanskorna var rakare och mer distinkta i sitt offensiva spel, och de få gånger USA kom till anfall kändes det betydligt farligare. Gästerna spräckte också nollan drygt tio minuter in på den andra halvleken.

Rose Lavelle satte 1-0 till USA i den 56:e minuten, snyggt framspelad av Chrystal Dunn, när hon rundade ett lite virrigt svenskt försvar på högerkanten och fick bollen förbi Hilda Carlén som vaktade det svenska målet i skadade Hedvig Lindahls frånvaro.