Annons
Nyheter

Travtränare straffas med körförbud

Svensk Travsports disciplinnämnd har beslutat att bestraffa Magnus Dahlén med 30 000 kronor och körförbud i sex månader. Detta efter ett oanmält besök hos travtränaren i Halmstad, som visade på en rad tveksamheter.(TT)
Publicerad 13 augusti 2015

"I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat", säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport till travsport.se.

Dahlén har i förhör kommit med olika förklaringar till fynden som gjordes vid det oanmälda besöket. Travtränaren har medgett att hästarna i hans stall regelbundet får en blandning av alkaliska preparat och bikarbonat.

Annons

Sannolikt dopad

Vid det oanmälda besöket höll Dahlén på att förbereda en vätska som hästen Calvados In skulle dricka.

"Intill hästen i en box med täckt fönster och färska spår av brun vätska hittade vi en väl inoljad sond och tratt i en hink med varmt vatten. Höger näsborre var insmord med en salva som fanns i boxen med sonden. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet", säger Åkerström.

Kritik från advokat

Dahléns advokat, Anette Johansson, är kritiskt mot sättet Svensk Travsport har hanterat ärendet på och skriver i ett pressmeddelande att det är fullkomligt oacceptabelt att en organisation med så stort inflytande utför personliga vendettor.

"Jag har sökt er alla per telefon i dag. Jag har nyss tagit del av ert kreativa inlägg om Magnus Dahlén på er hemsida. Ni är naturligtvis mycket väl medvetna om att det ni gör innebär att ni i praktiken dömer Magnus Dahlén för dopning och otillåtna metoder trots att ni har kommit fram till att det inte finns tillräcklig bevisning för att ens låta saken prövas", skriver Johansson till Svensk Travsport.

Domen kan överklagas till Svensk Travsports överdomstol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons