Annons
Nyheter

Trump: Super Bowl-vinnarna får inte komma

Årets Super Bowl-ceremoni i Vita huset blir utan Super Bowl-vinnarna. President Donald Trump har dragit tillbaka Philadelphia Eagles inbjudan på grund av knäböjningsbråket runt fotbollsligan NFL. Om inte hela laget vill komma så får det vara, tycker Trump.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

Om inte hela laget vill komma så får det vara, tycker Trump. "Eagles ville skicka en mindre delegation, men de 1 000 fans som tänkt komma förtjänar bättre", förklarar han i en kommuniké.

"Så många lögner", svarar spelaren Torrey Smith presidenten på Twitter, och tycker bland annat att Trump ger ett falskt intryck av att NFL-stjärnor skulle ha något emot militären. Spelandet av nationalsången vid matcher ses ofta som en hedersbetygelse till militära uppoffringar.

Annons

Smith fortsätter med att "inte många tänkte gå" på ceremonin hur som helst, men tycker också att "de män och kvinnor som ville gå dit borde ha fått det".

"Fira Amerika"

Och Trump tänker alltså hålla något slags evenemang ändå. Men i stället för Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll, kommer det hela - under natten till onsdagen svensk tid - nu att handla om att "fira Amerika", skriver presidenten.

Efter Trumps utspel skickade Eagles ut ett pressmeddelande där man tackar alla fans för firandet av ligasegern, men Vita huset-evenemanget nämns inte.

Laget väntas befinna sig i huvudstaden, men vad de ska göra är oklart. Efter Trumps besked har senatorn Bob Casey tagit tillfället i akt att bjuda in dem till kongressen. "Vad sägs om en rundvisning på Capitolium, Eagles?", twittrar han.

Vinnande lag i de stora proffsserierna hälsar traditionsenligt på i Vita huset varje år.

Genom åren har en och annan avstått av politiska skäl. Men sedan Trump tillträdde har kontroverserna varit ovanligt många. Exempelvis dök ett antal spelare från 2017 års Super Bowl-segrare New England Patriots inte upp till ceremonin för drygt ett år sedan.

Mot rasism

Senare under året växte oenigheten, när Trump hårt kritiserade de spelare i NFL - ligan för amerikansk fotboll - som knäböjde under nationalsången. Knäböjningarna inleddes som en protest mot rasism i USA, men har delvis utvecklats till ett ställningstagande mot Trump.

NFL har nu infört en regel om att lag kan bötfällas om närvarande spelare inte står upp när nationalsången spelas vid matcherna. Men det återstår att se hur detta kommer att fungera, eftersom ligans ordinarie säsong börjar först i september.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons