Annons
Nyheter

Vägen tillbaka efter anorexi

Norra Storfjället reser sig mäktigt i nordväst. Här tränar längdskidåkaren Sofia Henriksson, 21, för att ta sig tillbaka i tävlingsspåret. Efter en succéstart förra säsongen drabbades hon av en ätstörning. - Underbar träningsmiljö, här får jag fylla på med energi, säger hon.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

Sofia Henriksson har kört ännu ett träningspass i Tärnafjällen. Inte långt från backar där de alpina stjärnorna Ingemar Stenmark och Anja Pärson inledde karriären. Dagens löprunda på fjället tillsammans med hundarna Ajax och Vinna är avklarad.

Hon ser nöjd och glad ut.

””
Annons

Längdåkaren från Piteå, med fyra JVM-medaljer i bagaget, slog igenom på allvar förra säsongen. Sofia Henriksson kom till första världscuptävlingen i Kuusamo den 30 november för att se och lära. I 10 km klassiskt överraskande hon alla med en tolfteplats.

Bättre än Kalla

Tre veckor senare i Davos gjorde hon sitt livs lopp som nia på samma distans efter en grym avslutning.

””

Men i slutet av januari fick hon det smärtsamma beskedet av landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson: "Du väger för lite och får inte åka på VM i Kazakstan".

””

Bloggade om problemen

I början av mars gick Henriksson ut offentligt och berättade om sina anorexiproblem på sin blogg. Ett hyllat inlägg av många.

””

TT: Hur mår du nu?

””

Svår balans

Sofia Henriksson är uttagen till landslagets utvecklingslag kommande säsong.

TT: Kommer du att kunna tävla i vinter?

””
Annons

TT: Är ätstörning ett problem inom elitidrotten?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons