Annons
Nyheter

Nybörjarfel avgjorde Vansbrosimningen

Andreas Waschburger, från Tyskland, vann Vansbrosimningen på rekordtiden 29. 43. Men den stora snackisen blev Mölndalsimmaren Christopher Jedel, 22, som kom tvåa i sitt andra lopp i öppet vatten. Trots att han gjorde ett nybörjarfel mot slutet.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Andreas Waschburger var en av de internationella toppsimmare i öppet vatten som Vansbrosimningen bjudit in till årets tävling. Hans plan var tydlig:

””

Därför startade han i ett tempo som bara Christopher Jedel vågade hänga på i - ett överraskande svenskt namn i det här sammanhanget.

Annons

Inom simkretsar är Jedel mest känd som en av Sveriges bästa långdistanssimmare i bassäng. För några dagar sedan gjorde han sitt första lopp i öppet vatten i samband med SM i Borås. Nu fanns han på plats i Vansbro och överraskade många med att utmana tysken.

Praktfel

När 1 000 meter återstod, och simmarna svängde in i Österdalälvens motströmsvatten, kom avgörandet.

Jedel gick upp jämsides med tysken och vinklade sedan ut från bryggan och simmade mitt i älven. Ett praktfel som fick många rutinerade Vansbrosimmare att reagera. Även Andreas Waschburger:

””

Jedel förklarar:

””

Nytt hopp

Samtidigt gladdes svenska simledare, som genom Christopher Jedels andraplats såg en möjlig framtida svensk toppsimmare i sammanhanget.

””

Näst bäste svensk blev Simon Wanna med en fjärdeplats.

Damklassen vanns av Martina De Memme, från Italien. Bästa svenska blev Ellen Olsson på femte plats.

Två utländska segrare. Det har inte varit vanligt i Vansbrosimningen, men är något vi får vänja oss i framtiden. Tävlingens ambition är att växa internationellt och ledningen för Vansbrosimningen planerar att fortsätta bjuda in internationella toppsimmare. En bra utmaning för svenska öppet vatten-simmare som siktar på de internationella mästerskapen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons