Annons
Nyheter

Aktivister i busskonvoj för Syriens kvinnor

Kvinnor som lider i Syriens fängelser måste omedelbart släppas fria. Det är budskapet från omkring 2 000 aktivister från över 50 länder som reser med buss till den syriska gränsen för att väcka opinion i samband med internationella kvinnodagen.(TT)
Publicerad 7 mars 2018

Regnet föll över Istanbul när de omkring 60 bussarna rullade iväg med slutdestination Hatay, en provins i södra Turkiet som gränsar till det krigshärjade grannlandet. Initiativet beskrivs som en "samvetskonvoj" för engagerade gräsrötter från hela världen och ombord finns bland annat en grupp bosniska kvinnor från organisationen Srebrenicas mödrar.

””

Svåra förhållanden

Annons

Syftet är att uppmärksamma den tortyr och de våldtäkter som enligt arrangörerna drabbar de över 6 700 kvinnor som enligt deras uppgifter fortfarande sitter fängslade i Syrien. Många som har gripits har även anmälts försvunna.

Syriens fängelser är ökända och sedan kriget inleddes 2011 har antalet fångar ökat kraftigt. Människorättsorganisationen Amnesty International har liknat ett av dem - det ökända militärfängelset Saydnaya dit många regimkritiker förs - som ett svart hål där tusentals personer har utomrättsligt avrättats i masshängningar utförda om natten. President Bashar al-Assad har dock nekat till de anklagelser om systematisk tortyr som länge har riktats mot den syriska regimen.

"Skydda kvinnor"

Aktivistbussarna - som enligt nyhetsbyrån Reuters hade omkring 2 000 kvinnor ombord när de lämnade Istanbul - väntas anlända Hatay på internationella kvinnodagen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons