Annons
Nyheter

Allt färre flyr Nordkorea

Antalet nordkoreaner som flyr till Sydkorea har minskat kraftigt under årets första sex månader, sedan Pyongyang stärkt kontrollerna vid gränsen mot Kina, enligt myndigheterna. DMZ, den så kallade demilitariserade zonen mellan nord- och sydsidan, är en av de mest bevakade i världen.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Antalet nordkoreaner som flyr till Sydkorea har minskat kraftigt under årets första sex månader, sedan Pyongyang stärkt kontrollerna vid gränsen mot Kina, enligt myndigheterna.

DMZ, den så kallade demilitariserade zonen mellan nord- och sydsidan, är en av de mest bevakade i världen. De som flyr landet tar sig därför oftast först till Kina - där de fortfarande riskerar att skickas tillbaka till hemlandet om de fångas - och sedan vidare till ett tredje land innan de tar sig Sydkorea.

Annons

Under årets sex första månader tog sig 593 nordkoreaner till Sydkorea. Det är en minskning med 20,8 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik framtagen av sydkoreanska myndigheter.

Som vanligt var de flesta, 85 procent, kvinnor. Män i Nordkorea som försöker lämna landet blir snabbt påkomna då de saknas på sina arbetsplatser.

Totalt har 30 805 nordkoreaner tagit sig till Sydkorea, varav många under 90-talet, visar statistiken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons