Annons
Nyheter

Kim hyllar "magnifik" kärnvapentest

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hyllar den "magnifika" framgången för sitt land i och med att man i januari genom sitt kärnvapentest demonstrerade sin "okrossbara anda" gentemot utländsk aggression.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

Det förkunnade den 33-årige diktatorn inför de tusentals utvalda delegater som samlats till Nordkoreas första partikongress på 36 år.

Det vapentest som Kim Jong-Un syftar på är den påstådda vätebomb som det slutna landet ska ha sprängt i januari.

Annons

Klädd i västerländska kläder med kostym och slips hyllade Kim i sitt tal i synnerhet landets forskare "för att ha utvecklat milstolpar och mirakel med det magnifika och uppmuntrande ljudet av den första vätebomben i vår republik."

Medier övervakas noga

Många västliga experter har ifrågasatt om det verkligen var en vätebomb som provsprängdes i januari.

Runt 130 utländska journalister har bjudits in för att bevaka arrangemanget. Men inför kongressens öppnande tilläts de inte komma närmare än 200 meter från den pampiga byggnad där tillställningen hålls. Alla utländska journalister på plats övervakas noga.

””

"Den slutliga segern"

Inför öppnandet kantade flaggor de breda regnvåta gatorna i Pyongyang tillsammans med slagord som "Stora kamrater Kim Il-Sung och Kim Jong-Il kommer alltid att vara med oss".

Statlig tv satte tonen på fredagsmorgonen genom att uttrycka folkets "djupaste tacksamhet" till Kim Jong-Un för att han har anordnat denna "storslagna politiska festival". Den statliga radion sade att Arbetarpartiets sjunde partikongress skulle "avslöja den lysande planen för att nå den slutliga segern av vår revolution", enligt nyhetsbyrån Yonhap.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons