Annons
Nyheter

Amnesty: Flera barn döda i fångläger

Bara i år har 149 människor dött i ett militärhäkte i nordöstra Nigeria. Elva av de döda var barn, inklusive fem spädbarn, enligt Amnesty. Nigeriansk militär anklagas för grova övergrepp i jakten på Boko Haram-anhängare.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

"Man kan räkna revbenen på deras kroppar", berättar en av de som suttit i militärförvaret i Maiduguri i Amnestyrapporten. "Den första bestraffningen är hunger och törst. Människor förlorar vikt i en rasande takt... Det är framförallt de äldre som dör av hungern", säger han.

Nigeria har under senare tid haft stora framsteg i kampen mot terrorsekten Boko Haram. Men i takt med att fler och fler byar i nordöstra Nigeria befrias, har militären slumpmässigt massgripit misstänkta anhängare till terrorgruppen. Under det senaste året har antalet gripna i den ökända anläggningen i Maiduguri ökat från 600 till över 1 200, hävdar Amnesty International.

Annons

Varje dag plockas döda kroppar ut ur de överbelagda cellerna. Från bårhuset i Maiduguri transporterades de döda med sopbilar för begravning i omärkta gravar, enligt vittnesuppgifter. De flesta uppges ha dött av svält, uttorkning och sjukdomar, men minst 28 av de döda hade skottskador.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons