Annons
Nyheter

Transpersoner trotsade paradförbud i Istanbul

En mindre grupp trotsade myndigheternas förbud mot söndagens prideparad för transpersoner i Istanbul. Turkisk polis skingrade snabbt demonstranterna. Platsen för evenemanget, det centralt belägna Taksim-torget, var inte passande, enligt Istanbuls guvernör. "Efter en utvärdering . . .(TT)
Publicerad 2 juli 2017

Platsen för evenemanget, det centralt belägna Taksim-torget, var inte passande, enligt Istanbuls guvernör.

"Efter en utvärdering ... har det beslutats att evenemanget inte får tillstånd", skrev guvernören i ett uttalande inför marschen och tillade att en ordentlig tillståndsansökan inte har gjorts.

Annons

Myndigheterna uppmanade också människor att inte delta i paraden.

Under söndagen hade stora delar av Taksimtorget stängts av och bevakades av säkerhetspersonal. Det fanns också vattenkanoner på plats. Transpride-arrangörerna valde då att påbörja sin marsch från Pangaltidistriktet med sikte på Taksimtorget. På sociala medier använde organisatörerna haschtaggen "Game of trans" för söndagens manifestation, en alliteration på tv-serien Game of thrones.

Men demonstranterna kom inte så långt som till Taksimtorget, utan stoppades av polis på vägen och sju personer greps. Alla släpptes senare.

Turkisk polis har även tidigare genomfört insatser mot prideparader. Förra söndagen sköt polisen gummikulor mot personer som försökte genomföra en prideparad i Istanbul, och flera människor greps.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons