Annons
Nyheter

Fler asylsökande väntas över Sundet

Med sommarvärmen väntas flyktingarnas väg till havs - över Öresund till Sverige - bli allt vanligare. En kapsejsad flotte med fyra personer utanför ön Saltholm kan vara starten för en ökad flyktingström över sundet.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Gummibåtar som guppar i Öresund - vattnet mellan Skåne och Själland - är verkligen inget som möter den som blickar ut över det gnistrande sundet. Men polisen i Skåne säger sig ha indikationer på att det kan bli vanligare med flyktingar som försöker ta sjövägen för att söka asyl.

””

Färre vägar

Annons

Med hjälp av flygplan och fartyg övervakas Öresund av Kustbevakningen. Än så länge har varken Kustbevakningen eller polisen behövt hantera särskilt många ärenden med flyktingar på sundet.

””

Han syftar på händelsen vid danska ön Saltholm i måndags - dykare, räddningsbåtar och en helikopter deltog i ett stort räddningspådrag eftersom fyra människor låg i vattnet, efter ett misslyckat försök att ta sig till Sverige med målet att söka asyl.

””

"Inget paradigmskifte"

En utveckling att vara observant på, säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Han tror inte att flyktingbåtar i Öresund blir ett stort problem, men konstaterar samtidigt att ett somrigt och soligt Öresund med många fritidsbåtar ökar möjligheterna att inte bli upptäckt.

””

Hittills har vi inte sett tecken på att flyktingar söker sig till Sverige sjövägen, betonar han.

””

Polisens indikationer bekymrar Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell:

””

Kräver resurser

Att upprätta bevakning i de många småbåtshamnarna skulle kräva otroligt mycket resurser, förklarar Leif Fransson.

””

För den som lyckas hålla sig borta från Kustbevakningen till havs är det alltså inte omöjligt att slippa möta polisen i en svensk småbåtshamn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons