Annons
Nyheter

Åt under fastemånad - fick fängelse

Fyra män som ätit offentligt under fastemånaden ramadan har dömts till en månads fängelse vardera, uppger Chokri Lahmar vid åklagarmyndigheten i Beizerte i Tunisien. Männen har setts både äta och röka under dygnets ljusa timmar.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Fyra män som ätit offentligt under fastemånaden ramadan har dömts till en månads fängelse vardera, uppger Chokri Lahmar vid åklagarmyndigheten i Beizerte i Tunisien.

Männen har setts både äta och röka under dygnets ljusa timmar. Båda delarna är emot muslimsk tradition, som säger att fasta och rökfrihet påbjuds för alla som inte är barn, gamla eller sjuka. I Koranen heter det att fastan ska iakttas när en vit tråd kan skiljas från en svart.

Annons

De fyra har tio dagar på sig att överklaga domarna.

Den 11 juni planeras en demonstration till stöd för tunisier som inte vill fasta.

Enligt nyhetsbyrån AFP har Tunisien ingen lag som förbjuder ätande under fastemånaden, och ingen myndighet som ska fungera som religiös väktare. Trätor om fastan uppkommer varje år.

Vissa restauranger håller öppet, men där förväntas man vara diskret med sitt ätande - lokalen kan till exempel ha gardiner - för att inte göra prövningen svårare för dem som fastar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons