Annons
Nyheter

Oppositionsledamöter slogs blodiga

Regeringstrogna aktivister stormade Venezuelas parlament och misshandlade oppositionsledamöter. De rödklädda inkräktarna bröt sig in genom entrén och avfyrade fyrverkerier innan de gick till angrepp med påkar och stålrör.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Venezuelas parlament, där en koalition av oppositionspartier sedan 2015 har majoritet, skulle under dagen högtidlighålla Venezuelas självständighetsdag med en ceremoni.

Redan tidigt på onsdagsmorgonen samlades en folkmassa utanför parlamentsområdet och ropade slagord till stöd för vänsterpresidenten Nicolás Maduro. Några timmar senare stormade delar av folksamlingen parlamentet.

Annons

"Attackerar parlamentet"

Angriparna beordrade journalister att sluta filma och lämna området.

””

Fem parlamentsledamöter skadades och togs till sjukhus. En av dem, Américo de Grazia, slogs medvetslös och fördes till sjukhus. Hans familj sade senare att hans tillstånd var stabilt.

””

Lämnade huset

Maduro tog senare, i anslutning till ett tal under en militärparad, avstånd från angreppet och sade att det skulle utredas. Men presidenten uppmanade också oppositionen att tala om sin egen delaktighet i våldshandlingar.

På kvällen kunde människor som varit instängda lämna byggnaden, sade vittnen på plats. Enligt parlamentets ordförande Julio Borges hade då 350 politiker, journalister och gäster befunnit sig instängda i byggnaden sedan morgonen.

Venezuela befinner sig i ekonomisk kris. De tre senaste månaderna har landet skakats av regeringskritiska protester under vilka runt 90 personer dödats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons