Annons
Nyheter

Brexit-avtal? Var god dröj

Jublet fastnade i halsen när EU och Storbritannien inte lyckades komma överens om första fasen i förhandlingarna om brexit. Hoppet lever ändå om en uppgörelse under veckans gång.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Trots en dag fylld av positiva rykten och uppgifter så var det mungiporna ner som gällde när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonferens med Storbritanniens premiärminister Theresa May på måndagseftermiddagen.

””

Helt uppgivet var det ändå inte. Från båda sidor betonas att förhandlingarna ändå nått så långt att hoppet lever om att vid EU:s toppmöte nästa vecka kunna ge klartecken för fas två i förhandlingarna: om framtida handelsavtal och övergångsregler.

””
””
Annons

Har närmat sig

Det som dessförinnan hade läckt ut från diskussionerna pekade på ett klart närmande mellan parterna, både vad gäller gränsfrågorna på Irland och EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien.

Från brittisk sida uppges det nu finnas en öppning för att låta EU-domstolen i vissa fall fungera som avgörande instans för medborgarna. Och för Irland talas om en formulering där EU och Storbritannien lovar bibehålla "fortsatt EU-anpassad lagstiftning" för att undvika en "hård gräns".

Ilska i Belfast

Det sistnämnda tycks dock ha varit en rejäl stötesten. Nordirländska unionistpartiet DUP reagerade ilsket och omedelbart när uppgifterna läckte ut.

””

Uppgifterna om "anpassad lagstiftning" fick annars såväl London som Skottland och Wales att andas morgonluft med ett antal uttalanden om att även de ser fram emot liknande lösningar.

Pressat schema

Efter mötet med Juncker skyndade May vidare till en klart besviken Donald Tusk - EU:s permanente rådsordförande.

"Jag var redo att i morgon presentera ett utkast till riktlinjer för brexitförhandlingar om övergångsregler och framtiden. Men Storbritannien och EU-kommissionen bad om mer tid", konstaterade Tusk efteråt via Twitter.

Även från svensk sida finns oro för utvecklingen. Finansminister Magdalena Andersson (S) mötte May i dörren när hon anlände till Bryssel för att diskutera eurozonens framtid på måndagskvällen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons