Annons
Nyheter

Avmattad monsun drabbar jordbruk

Monsunregnen i Indien var ovanligt intensiva i juni men nu har de kraftigt mattats av, trots att det normalt regnar som mest i juli. Miljontals bönder är rädda för att skörden förstörs och att deras inkomst försvinner. Monsunperioden är viktig för odlingen av oljefrön, ris, bomull och baljväxter.(TT)
Publicerad 4 juli 2015

Monsunperioden är viktig för odlingen av oljefrön, ris, bomull och baljväxter. Uteblivna regn är förödande, i synnerhet för de cirka 50 procent av jordbruken som saknar möjlighet till konstbevattning. Väderprognoserna tyder på att Indien kan råka ut för sin första torka sedan 2009, rapporterar Reuters. Det sporadiskt återkommande väderfenomenet El Niño väntas för första gången på fem år drabba Indien, vilket kan leda till både torka och svåra skogsbränder.

””

Rikligt med regn är avgörande för den indiska landsbygdens ekonomi. Tre femtedelar av Indiens 1,25 miljarder stora befolkning är helt beroende av jordbruket.

Annons

Indiska medier rapporterar om alternativa väderprognoser från privata institut där regnen förutspås öka mot slutet av juli. Prognosen skiljer sig markant från landets meteorologiska instituts, som förutspår torka till följd av El Niño.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons