Annons
Nyheter

"Avtalet en seger för diplomatin"

Ett avtal mellan västmakterna och Iran om landet kärntekniska program är historiskt på flera sätt, menar experter. Dels är det en seger för diplomatin och dels kan det öka Irans inflytande i världspolitiken. - Man får gå tillbaka långt i historien för att hitta en motsvarighet.(TT)
Publicerad 14 juli 2015
””

Han tillägger:

””

Seger för diplomatin

Annons

Ett lyckat Iran-avtal utgör ett ovanligt exempel på hur diplomatiska förhandlingar kan leda till lösningar på internationella kriser, menar Jan Hallenberg.

””

Avtalet kan, förutom att stärka den inhemska ekonomin, på sikt göra landet till en större spelare i världspolitiken, anser Hallenberg.

””

Måste säljas in hemma

Men för att ett avtal ska överleva måste det först godkännas på hemmaplan i USA och Iran.

””

Även om avtalet är klart så är detaljerna långt ifrån satta, menar Parsi. Både i Iran och i USA finns starka krafter som kan och vill sätta käppar i hjulet för avtalet.

Enligt Parsi finns i den amerikanska senatens utrikesutskott en grupp republikaner som slentrianmässigt motsäger sig allt som president Obama och hans administration företar sig - de går inte att övertala. Men det finns också en falang som är öppen för rationella argument och det är de som Obama nu riktar in sig på.

””

Avtalet är ändå en stor framgång och ett mycket stort steg framåt för världen och Iran. Momentum har nu uppnåtts, menar Parsi.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons