Annons
Nyheter

Nervöst i södra Syrien under vapenvila

Rysslands och USA:s försök att få till stånd en vapenvila i sydvästra Syrien har trätt i kraft. I staden Daraa väntar man med nervositet på fortsättningen, säger en oppositionsföreträdare. Vapenvilan trädde i kraft vid lunchtid i dag, syrisk tid (klockan 11 svensk tid).(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Vapenvilan trädde i kraft vid lunchtid i dag, syrisk tid (klockan 11 svensk tid). Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ska den övervakas av ryska militärpoliser.

””

En tanke med avtalet, som slöts vid G20-mötet i Hamburg, är också att möjliggöra hjälp till civila.

Annons

Tre provinser

Enligt rapporterna omfattar avtalet tre provinser vid Syriens gräns mot Jordanien. Men kommer avtalet till exempel att efterlevas i Daraa, där revolten mot regimen började 2011?

””

Enligt den brittiskbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet finns inga rapporter om flyganfall eller sammanstötningar sedan klocklsgaet för vapenvilan, men aktivisten i Daraa vittnar om att det råder oro.

Vad som inte heller är känt är hur Bashar al-Assads regering och rebellgrupper på marken ställer sig.

Men hoppet finns att initiativet ska skapa bättre förutsättningar för FN-ledda fredsförhandlingar.

””

Nästa omgång i samtalen ska börja i Genève i morgon.

Många intressenter

USA och Ryssland har engagerat sig i kriget på olika sidor: ryssarna på al-Assads sida, medan amerikanerna stöder vissa rebellgrupper som vill störta honom. Avgörande för stormakternas samarbetsvilja kan vara att kriget också stör deras relationer med varandra.

Jordanien har också ställt sig bakom avtalet.

Under året har Ryssland dryftat etablerandet av fyra olika vapenstilleståndszoner i Syrien även med Turkiet och Iran. Iran har trupp på marken i Syrien, iranierna strider liksom Ryssland på regimens sida.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons