Annons
Nyheter

Badparadiset som blev våldsmetropol

I årtionden var Acapulco på Mexikos sydkust en internationell turistmagnet. Nu har staden förvandlats till ett centrum för knarkvåld och korruption. Trots det hoppas invånarna att turisterna ska börja återvända.(TT)
Publicerad 2 augusti 2015
I årtionden var Acapulco på Mexikos sydkust en internationell turistmagnet. Nu har staden förvandlats till ett centrum för knarkvåld och korruption. Trots det hoppas invånarna att turisterna ska börja återvända. Under decennier samlades Hollywoodstjärno
I årtionden var Acapulco på Mexikos sydkust en internationell turistmagnet. Nu har staden förvandlats till ett centrum för knarkvåld och korruption. Trots det hoppas invånarna att turisterna ska börja återvända. Under decennier samlades Hollywoodstjärno

Under decennier samlades Hollywoodstjärnor och andra internationella kändisar på Acapulcos stränder. Numera är staden en av världens våldsammaste: både 2013 och 2014 hamnade Acapulco på tredje plats över världens mordtätaste städer, bara slaget av San Pedro Sula i Honduras och Venezuelas huvudstad Caracas.

Bortförandet av drygt 40 lärarstudenter från Ayotzinapa för knappt ett år sedan ökade spänningarna i delstaten Guerrero, där Acapulco ligger, och under efterspelet hittades flera massgravar utan koppling till studenttragedin.

Annons

Knarkkartellernas makt har länge varit ett problem i regionen, liksom korruptionen. I mars i år greps Acapulcokartellens ledare Víctor Aguirre Garzón, vilket tros ha bidragit till att våldet ökade ytterligare.

Flera kvinnomord

Feministiska organisationer i Acapulco har reagerat över den höga andelen kvinnomord den senaste tiden. Enligt Silvia Galeana Valente på Fundación Bloque de Mujeres al Poder har minst elva kvinnor mördats i staden sedan mitten av juli. Flera mord har varit brutala; en kropp ska ha hittats bränd och en annan styckad, skriver tidningen El Mundo.

””

I de allra flesta fallen är offren inhemska, men våldtäkterna på sex spanska turister utanför Acapulco i februari 2013 visade att inte heller utlänningar går säkra. 1998, innan våldsvågen startade, hade Acapulco nära 400 000 utländska besökare om året, enligt El Mundo. Två år senare hade siffran halverats och 2013 kom inte ens 20 000 utlänningar på besök till staden.

I början av juli krävde fackförbund återigen att myndigheterna skulle agera, efter tre mord på Acapulcos stränder. Turismen är en viktig näring i hela delstaten, som är en av Mexikos fattigaste.

””

Ökad beläggning

Åtgärder för att öka säkerheten för turister har vidtagits och inför sommaren hoppades staden på fler besökare igen. Under sommarens första stora turisthelg låg hotellbeläggningen på över 70 procent.

””

Men utvecklingen är bräcklig. Så fort maktkampen som utspelas mellan knarkkarteller, korrupta poliser och politiker resulterar i nytt våld riskerar turismen att störtdyka igen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons