Annons
Nyheter

Bajs skapar huvudbry på Mount Everest

Nedskräpning har varit ett problem på världens högsta berg sedan lång tid tillbaka. Men nu har klättrares oförmåga att ta hand om sitt eget bajs skapat sådana problem på Mount Everest att regeringen i Nepal har börjat vidta särskilda åtgärder.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Hugade klättrare som tar sig an utmaningen att bestiga världens högsta berg verkar inte tänka särskilt mycket på vad de lämnar efter sig. Bara under årets klättersäsong, som började i maj, har bärare som arbetar på Mount Everest kånkat ned en sisådär tolv ton bajs från lägren på bergets sidor, rapporterar CNN.

Garry Porter, klättrare och ingenjör, beskriver läget.

””
Annons

Svårt att hitta plats

Den välkände bergsguiden Ang Tshering Lama, håller med.

””

SPCC, en icke-statlig organisation som arbetar med att hålla Mount Everest rent, bekräftar problemet. Kylan uppe på berget gör att avföringen inte bryts ned naturligt. I stället skrumpnar bajset ihop och den omisskännliga odören frigörs.

För att få bukt med problemet har flera lösningar lanserats. Nepalesiska myndigheter har tagit fram speciella tunnor som placeras ut i lägren. Där ska klättrare göra sina behov och sedan tas tunnorna ned från berget av lokala bärare.

Kan bli metangas

Men det räcker inte för att möta behovet och dessutom väljer många klättrare att lätta på trycket lite var som helst. Därför har Garry Porter i samarbete med SPCC lanserat ett projekt som går ut på att det mänskliga avfallet ska omvandlas till metangas och gödsel. Tanken är att en biogasanläggning ska byggas vid Gorak Shep, omkring 5 164 meter upp på berget.

Tester pågår för fullt och projektet är redo att dras i gång så fort finansieringen är löst, enligt Porter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons