Annons
Nyheter

Bemba registrerad som presidentkandidat

Den tidigare vicepresidenten Jean-Pierre Bemba har registrerat sig som kandidat för presidentvalet i Kongo-Kinshasa i december. Bemba, som i tio år suttit fängslad misstänkt för krigsbrott, hälsades välkommen av tiotusentals anhängare när han på onsdagen återvände till hemlandet.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

Den tidigare vicepresidenten Jean-Pierre Bemba har registrerat sig som kandidat för presidentvalet i Kongo-Kinshasa i december. Bemba, som i tio år suttit fängslad misstänkt för krigsbrott, hälsades välkommen av tiotusentals anhängare när han på onsdagen återvände till hemlandet.

Det är oklart om hans kandidatur godkänns. President Joseph Kabilas regering har antytt att han inte bör få ställa upp eftersom Bemba av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har dömts för övergrepp i rättssak för att ha försökt påverka vittnen. Den domen har inte upphävts.

Annons

Den tidigare krigsherren Bemba dömdes 2016 till 18 års fängelse av ICC för brott mot mänskligheten, men han överklagade och frikändes i juni i år.

Kabila har varit president sedan 2001 och sitter kvar, trots att landets grundlag förbjuder en president att sitta längre än två mandatperioder, en gräns Kabila passerade i slutet av 2016. Det är oklart om Kabila tänker ställa upp i valet december.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons