Annons
Nyheter

Berlusconi spås bli valvinnare i Italien

Starka högervindar, Silvio Berlusconis eventuella comeback och ett oprövat populistiskt parti. - Vi har faktiskt aldrig varit med om något liknande, säger professorn Gianfranco Baldini inför Italiens parlamentsval.(TT)
Publicerad 1 mars 2018

På måndag kommer italienarna antingen att vakna upp till en stark högerregering eller till stor ovisshet. Den populistiska Femstjärnerörelsen spås få flest röster på söndag. Men eftersom de är ovilliga att samarbeta med andra partier kanske de ändå inte blir valets vinnare.

””

Förlorar röster

Annons

Det regerande center-vänsterpartiet Demokratiska partiet (PD) är, enligt Baldini, nästan helt ute ur bilden.

””

I enlighet med italiensk lag görs inga opinionsmätningar under de två sista veckorna före valet. En undersökning som publicerades den 17 februari gav center-högern 35,6 procent, Femstjärnerörelsen 28,6 procent och center-vänstern 27,9 procent, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Men osäkerhetsfaktorn är stor. Enligt samma undersökning har 33,8 procent av väljarna ännu inte bestämt sig.

””

Femstjärnerörelsen störst?

Trots att Femstjärnerörelsen kan bli störst är det kanske ändå veteranen Silvio Berlusconis högerkoalition med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder som får bilda regering.

””

Om Berlusconi vinner kommer hans parti att behöva utse en premiärminister. I veckan sade Berlusconi att hans förstahandsval är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Men Tajani påstår själv att han inte är intresserad - ett argument som många i Bryssel inte köper.

Ytterligare en person som ligger bra till är främlingsfientliga Legas ledare Matteo Salvini.

””

Högern tar plats

Han säger att de starka populistiska högervindar som drar igenom hela Europa, blåser extra kraftigt i ett ekonomiskt pressat Italien.

””
””

Vare sig det blir Femstjärnerörelsen eller högerkoalitionen som tar hem segern tror Baldini att italienarna kan vänta sig en stor förändring.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons