Annons
Nyheter

Bildt-kritik mot rysstopp i EU

Rysslands tillträde till EU-parlamentet begränsas som svar på de sanktioner som flera EU-ledamöter utsatts för från rysk sida. Odemokratiskt, tycker dock Anna Maria Corazza Bildt (M).(TT)
Publicerad 3 juni 2015

"Det är nu befogat att vidta lämpliga åtgärder", hette det i ett uttalande i tisdags kväll då EU-parlamentets talman Martin Schulz gav order om att begränsa det fria tillträdet till parlamentets byggnader för Rysslands EU-ambassadör och ytterligare en diplomat. Dessutom ska ryska parlamentsledamöters besök framöver endast godkännas från "fall till fall". Samtidigt läggs arbetet i en rysk-europeisk samarbetskommitté på is.

Åtgärderna kritiseras skarpt av Ryssland - men också från de egna leden.

Annons

"Ditt ensidiga beslut är godtyckligt och odemokratiskt", skriver svenska EU-parlamentsledamoten Anna Maria Corazza Bildt (M) i ett e-brev till Schulz, som företrädare för nyhetssajten Politico Europe fått tillgång till.

Enligt Corazza Bildt - som tillsammans med kollegan Gunnar Hökmark (M) finns med på den ryska sanktionslistan - "begränsas dialogen" genom beslutet från Schulz, som representerar de tyska socialdemokraterna, SPD.

"Jag uppskattar att ni ber ryska myndigheter om en förklaring till listan och vill visa er solidaritet, men jag beklagar det hämndartade och kontraproduktiva sätt som ni valt att reagera på", skriver Corazza Bildt enligt ett nyhetsbrev från Politico.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons