Annons
Nyheter

Bistånd uppges ha gått till jihadister

Storbritannien och Danmark stoppar bistånd till ett polisprojekt i Syrien. Detta efter rapporter om hur pengarna hamnat hos jihadistiska extremister. Polisprojektet syftade till att upprätthålla lag och ordning i oppositionskontrollerade områden i Syrien.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Polisprojektet syftade till att upprätthålla lag och ordning i oppositionskontrollerade områden i Syrien. Men den biståndsbackade, obeväpnade polisstyrkan "Fria syriska polisen" (FSP) har samarbetat med Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten), ansedd som associerad med al-Qaida, rapporterar BBC:s granskande program "Panorama".

FSP-poliser uppges ha samarbetat med domstolar som delat ut dödsstraff och ska bland annat ha deltagit när två kvinnor stenades till döds. Bistånd de fick i kontanter ska i flera fall ha hamnat i extremisternas fickor.

””
Annons

Utöver Danmark och Storbritannien har projektet backats av Tyskland, Nederländerna, USA och Kanada.

Biståndet har gått via den brittiska organisationen Adam Smith International som tillbakavisar uppgifterna helt och hållet. De säger i ett uttalande att de är stolta över projektet, som ger hjälp till människor "i en av de svåraste miljöerna i världen".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons