Annons
Nyheter

Brittisk vapenexport till Saudiarabien laglig

Högsta domstolen i Storbritannien fastslog på måndagen att en vapenaffär i miljardklassen med Saudiarabien var laglig. Kampanjen mot vapenhandel (CAAT) som drivit målet hävdar att affären borde stoppas eftersom vapnen används för att bomba Jemen, i strid mot internationell rätt.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Högsta domstolen i Storbritannien fastslog på måndagen att en vapenaffär i miljardklassen med Saudiarabien var laglig. Kampanjen mot vapenhandel (CAAT) som drivit målet hävdar att affären borde stoppas eftersom vapnen används för att bomba Jemen, i strid mot internationell rätt.

Den brittiska regeringen välkomnar beslutet, medan Labourledaren Jeremy Corbyn kraftigt kritiserar vapenexporten till Saudiarabien.

Annons

Amnesty International säger att det innebär ett "dödligt slag för jemeniterna" och även hjälporganisationen Oxfam tar avstånd från beslutet.

Saudiarabien är Storbritanniens största handelspartner i Mellanöstern med en export värd drygt 70 miljarder svenska kronor. Vapenaffären omfattar brittisktillverkade stridsflyg, bomber och ammunition.

CAAT uppger att de kommer att överklaga beslutet.

´

TT

Annons
Annons
Annons
Annons