Annons
Nyheter

Brottsbekämpning: fosterhem för maffiabarn

Det har beskrivits som ett mjukt vapen mot maffian, men kanske mer effektivt än tuffa tag: Italienska myndigheter omhändertar barn till maffiamedlemmar för att få bort dem ur den kriminella miljön. Och mammorna ger, lite otippat, sitt stöd.(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Metoden var från början ifrågasatt, då katolska kyrkan var emot att man tog barn från föräldrarna.

Fyra år efter att greppet började tillämpas är tongångarna nästan de motsatta. Nya resurser anslås till att flytta på ungdomar som riskerar att gå "i fädrens spår", för inom 'Ndranghetan är brottsligheten något man ärver.

Annons

'Ndranghetan är en inflytelserik brottslig organisation med bas i Kalabrien. 2014 hävdades i en rapport att den tjänar mer pengar än McDonalds och Deutsche Bank tillsammans. 'Ndranghetan är inte bara svår för myndigheter att tränga in i, med starka interna lojalitetskrav och tysthetslöften är den också svår att lämna.

Flyttar tonåringar

Inom programmet som kallas "Fria att välja" har hittills 40 ungdomar placerats i fosterhem. Tonåringarna har från ungefär 15 års ålder flyttats till miljöer utanför Kalabrien, på hemlig ort.

Nu talar man också om att börja tillämpa metoden i fler landsändar än Kalabrien där det finns problem med klanbaserad kriminalitet.

Regeringens förslag om utvidgad verksamhet skrevs under förra helgen, och inrikesminister Marco Minniti medgav då att frågan är känslig och kräver svår balansgång.

Stöd från mammor

Domaren Roberto Di Bella tog initiativ till programmet vid en ungdomsdomstol i Reggio när han såg att de unga som ställdes inför honom var barn till personer han låtit låsa in på 90-talet. I ett samtal med nyhetsbyrån AFP hävdar han att resultaten av programmet varit "extraordinära".

Det har också fått en oväntad bieffekt: mödrarnas revolt. Mammor till unga i riskzonen har i smyg bett att deras barn ska flyttas hemifrån, eller till och med bett om att själva få flytta från hemtrakten. En del har blivit uppgiftslämnare till polisen.

Hederliga jobb

I programmets fortsättning får psykologer en nyckelroll, förutom att man hjälper de förflyttade unga att hitta ett hederligt jobb.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons