Annons
Nyheter

CIA-fängelse granskas i Litauen

Myndigheter i Litauen har - efter fyra års uppehåll - återupptagit utredningen av vad som tros ha varit ett hemligt CIA-fängelse på litauisk mark. Riksåklagaren meddelade på skärtorsdagen att man ska granska om litauisk säkerhetstjänst hjälpte den amerikanska säkerhetstjänsten att hysa terrormisstänkta.(TT)
Publicerad 2 april 2015

Myndigheter i Litauen har - efter fyra års uppehåll - återupptagit utredningen av vad som tros ha varit ett hemligt CIA-fängelse på litauisk mark. Riksåklagaren meddelade på skärtorsdagen att man ska granska om litauisk säkerhetstjänst hjälpte den amerikanska säkerhetstjänsten att hysa terrormisstänkta.

Beslutet har fattats mot bakgrund av information som offentliggjordes av den amerikanska senaten. USA:s regering har medgett att amerikansk säkerhetstjänst fängslat terroranklagade utomlands, och att det förekommit tortyr. Men var fängelserna fanns har inte bekräftats.

Annons

Regeringen i Litauen har inte heller medgett att den tillåtit USA att fängsla personer i landet. Den utredning som gjordes för några år sedan kom bara fram till att USA hade tillgång till en inrättning som kan ha använts för det ändamålet. Litauiska rättsväsendet fann den gången inte grund att väcka åtal mot någon.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons