Annons
Nyheter

Misslyckat försök att ena Cypern

Försöken att lösa den över 40 år gamla konflikten om det delade Cypern har misslyckats. En trött FN-chef meddelade i natt att förhandlingarna brutit samman.(TT)
Publicerad 7 juli 2017
””

Guterres anslöt på torsdagen för att sätta press på de grek- och turkcypriotiska ledarna Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci. FN:s plan har varit att ena Cypern under en federation.

Kort pressträff

Annons

Försöken att återförena Cypern har pågått sedan ön delades upp 1974 då Turkiet invaderade de norra delarna.

Samtalen, som började för en vecka sedan, sågs som kanske inte den sista men den bästa chansen på länge för att få till ett avtal.

Klockan två på natten till fredagen avslutades diskussionerna efter en, enligt källor på plats, mycket stormig sista session. FN-chefen såg trött och nedstämd ut när han under en mycket kort pressträff meddelade att förhandlingarna misslyckats.

””

Gav inte vika

Han ville inte svara på varför samtalen bröt samman, men sade att det var "ett stort avstånd" mellan de båda delegationerna.

Diplomater säger att Turkiet inte velat ge vika för kraven från grekcyprioterna att dra tillbaka trupper på ön, trots att grekcyprioterna har kunnat tänka sig att diskutera en annan huvudfråga, ett roterande presidentskap.

Cypernfrågan ser på pappret ut som en enklare konflikt att lösa än alla de andra där FN vill bidra till fred, som i Syrien, Jemen, Ukraina, Sydsudan, Libyen och på Koreahalvön. En framgång för Cypernsamtalen hade gett Guterres luft under vingarna inför det svåra mötet med den amerikanske presidenten Donald Trump under G20-mötet i Hamburg. Trump vill dra ned på bidragen till FN.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons