Annons
Nyheter

Danmarks statsminister: Inga getton 2030

Danmarks regering tar i med hårdhandskarna för att avskaffa landets "getton" fram till 2030. En av nyheterna i det så kallade gettopaketet som nu presenterats är att föräldrar ska kunna utvisas om de skickar barnen på omskolningsläger.(TT)
Publicerad 1 mars 2018

Gettopaketet är tänkt att minska "parallellsamfund" i Danmark, det vill säga bostadsområden med många invandrare och stort utanförskap. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som leder det konservativa regeringspartiet Venstre, flankerades av inte mindre än sju ministrar när han lade fram lagpaketet i bostadsområdet Mjølnerparken i Nørrebro, Köpenhamn, som tidigare har beskrivits som Danmarks farligaste plats.

Statsministern pekade särskilt ut invånare som fötts i, eller har föräldrar som invandrat från ett land utanför västvärlden.

Annons

"Landet har förändrats"

Danmark har förändrats, och det utmanar sammanhållningen, sade Løkke Rasmussen, skriver Berlingske.

””
””

Andelen personer med icke-västliga rötter i Danmark har stigit från en till åtta procent sedan 1980, skriver Berlingske.

Fängelse för föräldrar

Många av de 22 punkterna i "gettopaketet" har varit kända på förhand. Bland de mest uppmärksammade är att poliser ska kunna upprätta särskilda zoner där straffen fördubblas för brott som vandalism, inbrott och haschförsäljning.

En nyhet är att föräldrar som skickar sina barn utomlands till "omskolningsläger" ska kunna dömas till fängelse i upp till fyra år, och därefter utvisas, skriver Berlingske.

Regeringen vill också att barn i utsatta områden ska tvångsinskrivas på förskolor vid ett års ålder, att personer som flyttar till bostadsområden som finns på regeringens "gettolista" får socialbidraget nästan halverat, och att kommuner ska förbjudas att hänvisa personer med socialbidrag till de mest utsatta bostadsområdena på listan.

Boende demonstrerade

Boende i Mjølnerparken demonstrerade mot gettopaketet på torsdagsförmiddagen.

””

Gettopaketet är det sjätte som presenteras i Danmark sedan 1994. Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske, säger att han inte kan dra sig till minnes ett så långtgående utspel som det senaste.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons