Annons
Nyheter

De har ingen chans att nå Vita huset

En är demokrat men kämpar mot aborter. En kallar sig för bättre feminist än Hillary Clinton. En annan vill ge alla amerikaner varsin ponny. 58 aspiranter ställer upp i New Hampshires primärval men de allra flesta kommer inte ens nära Vita huset.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Bland de 30 republikaner och 28 demokrater som finns registrerade på delstatsregeringens hemsida finns politiker från hela landet. Få av dem kommer till tals i den nationella debatten. Men i New Hampshire, där den som betalar 1 000 dollar (motsvarande 9 000 kronor) kan köpa sig en plats på valsedeln, är det tradition att välkomna även de mindre kända.

””

Cruz födelseort

Annons

På årets valsedel finns bland andra New Hampshire-republikanen Andy Martin som var en stark kraft bakom den så kallade birther-rörelsen som ifrågasatte huruvida president Barack Obama verkligen var född i USA - vilket han är. Nu vill Martin utreda om partikamraten Ted Cruz, som är född i Kanada av amerikansk-kubanska föräldrar, verkligen är infödd amerikan som konstitutionen kräver av en president, rapporterar CNN.

För en tid sedan ordnade Saint Anselm College en tv-sänd debatt med ett tjugotal av de mindre kända aspiranterna. Argument för kortare arbetsvecka, bättre organiserade fackföreningar och libertarianism hördes.

North Carolina-republikanen Tim Cook uttryckte ilska över att alla kandidater inte får utrymme i de nationella opinionsmätningarna.

Leksakshästar

Men den mångåriga presidentaspiranten och trollkarlsliknande performance-konstnären Vermin Supreme från Massachusetts - vars vallöfte är fria ponnyhästar till alla - fick inte vara med på scenen. Vid en liknande debatt för fyra år sedan hällde han glitter över en meddebattör och sedan dess är han persona non grata på skolan.

””

Supreme kampanjar i stället på egen hand i New Hampshire, med hjälp av ballonger och leksakshästar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons