Annons
Nyheter

Delstater vägrar lämna ut data om väljare

Många delstater i USA vägrar lämna ut personliga uppgifter om väljare till den kommission som president Donald Trump tillsatt för att utreda påstått röstfusk i valet 2016.(TT)
Publicerad 1 juli 2017
””

I ett brev som kommissionens vice ordförande Kris Kobach skickat till samtliga delstater ombeds de bland annat lämna ut detaljerade uppgifter om väljare, så som namn, adress, födelsedatum, partitillhörighet, information om valdeltagande och eventuell brottshistorik.

Många som vägrar

Annons

Men över 20 delstater - bland dem flera som styrs av personer från Trumps parti Republikanerna - har hittills sagt att de inte kommer eller kan lämna ut informationen. Vissa hävdar att det skulle inkräkta på medborgarnas integritet, medan andra ifrågasätter kommissionens syfte.

””

Hävdar röstfusk

Trump har upprepade gånger påstått - utan att presentera några bevis - att miljontals människor röstat illegalt i presidentvalet den 8 november. Han har också hävdat att fler röstade på honom än på motståndaren Hillary Clinton, som enligt det officiella valresultatet fick 2,9 miljoner fler röster än Trump.

Presidenten insinuerar på Twitter att de delstater som vägrar att lämna ut personlig information om sina medborgare har något fuffens för sig.

"Vad är det de försöker dölja?" skriver Donald Trump.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons