Annons
Nyheter

Demonstranter lämnar Gröna zonen

Demonstranter började att dra sig tillbaka från den Gröna zonen i centrala Bagdad på söndagen. Tillbakadragandet inleddes sedan ett uttalande från den inflytelserike shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr cirkulerat bland dem som tagit sig förbi avspärrningarna till den befästa zonen dagen innan.(TT)
Publicerad 1 maj 2016

Demonstranter började att dra sig tillbaka från den Gröna zonen i centrala Bagdad på söndagen. Tillbakadragandet inleddes sedan ett uttalande från den inflytelserike shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr cirkulerat bland dem som tagit sig förbi avspärrningarna till den befästa zonen dagen innan. Intrånget genomfördes sedan en grupp hade demolerat en betongbarriär.

Hundratals personer kunde till och med ta sig in i parlamentets plenisal i protesten som riktas mot den politiska ledningen. Många stannade kvar inne i Gröna zonen, där även många regeringsbyggnader och ambassader ligger, under natten till söndagen i en protest som påminde om en spontan folkfest.

Annons

Ett krav från demonstranterna och al-Sadr är att premiärminister Haider al-Abadi bildar en regering med opolitiska teknokrater som ministrar. Men motståndet i parlamentet är stort och demonstrationen bröt ut då parlamentet inte ens lyckades samla sig till en omröstning i lördags.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons