Annons
Nyheter

Den bulgariska kon Penka skonas

Bulgarien har beslutat att skona kon Penkas liv. Planen var att avliva djuret eftersom hon korsat EU:s gräns. Hon vandrade i väg från sin hjord nära den bulgariska byn Mazarachevo i maj och kom över på andra sidan gränsen in i Serbien.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Bulgarien har beslutat att skona kon Penkas liv. Planen var att avliva djuret eftersom hon korsat EU:s gräns. Hon vandrade i väg från sin hjord nära den bulgariska byn Mazarachevo i maj och kom över på andra sidan gränsen in i Serbien.

När kon återfördes till Bulgarien två veckor senare sade myndigheterna att Penka måste avlivas eftersom hon bröt mot regler om att djur som transporteras ut och in ur EU måste ha pappersdokumentation om deras hälsotillstånd.

Annons

Penkas öde upprörde människor på sociala medier, särskilt i Storbritannien där flera EU-skeptiker uttryckte att Bryssels byråkrati är absurd, och att kon blev dess offer.

Djurrättsaktivister, däribland världsstjärnan och tidigare Beatlesmedlemmen Paul McCartney, skrev under listor om att rädda det fem år gamla djuret.

Bulgariska myndigheter gick med på att se över fallet och på måndag visade tester att Penkas hälsa är i god form. Hon kommer att få leva.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons