Annons
Nyheter

Klockan klämtar för Dilma

Över ett decennium av vänsterstyre i Brasilien kan brytas efter en ödesomröstning om att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Vicepresident Michel Temer är redo att ta över makten.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Det sista avgörandet låg hos det brasilianska parlamentets senat på onsdagen, där samtliga 81 ledamöter hade rätt att säga sitt före en omröstning.

Högsta domstolen i landet avslog under dagen en begäran från Dilma Rousseffs advokater om att riksrättsprocessen mot presidenten skulle stoppas.

””
Annons

Fler ledamöter än vad som krävs för att uppnå nödvändig majoritet har redan meddelat att de kommer att rösta för att ställa presidenten inför riksrätt. Det innebär att Dilma, som hon allmänt kallas, stängs av från presidentposten och ersätts av vicepresidenten Temer.

Ny regering förberedd

Efter en rättegång, som kan pågå i upp till sex månader och därmed fortsätta över sommar-OS i Rio de Janeiro, krävs sedan två tredjedelars majoritet för att permanent tvinga henne från makten.

Tidigare i veckan tändes ett hopp hos regeringsanhängare om att förhala processen då underhusets talman oväntat ogiltigförklarade en tidigare omröstning. Men beslutet drogs snabbt tillbaka. Som en sista möjlig utväg lämnade Dilmas stab på tisdagen in en vädjan till Högsta domstolen om att stoppa processen.

Domstolen hade dock inte ens hunnit svara innan senatsdebatten inleddes.

Temer har redan förberett sig för att bilda sin nya regering. Den vill han ge en mer marknadsliberal politisk inriktning - bland annat med den före detta centralbankschefen Henrique Meirelles på den centrala posten som finansminister.

Förtroendet dök

I ett försök att sätta käppar i hjulen för Temer har Arbetarpartiet (PT) begärt ett föreläggande från Högsta domstolen om att blockera honom från att sparka Dilmas ministrar.

””

Förtroendet för hennes regering har stördykt efter de senaste årens djupa ekonomiska recession och en massiv korruptionshärva där politiker från alla läger misstänks för inblandning.

Dilma: Olagligt

Annons

I riksrättsprocessen är Dilma dock anklagad för att ha sminkat över budgetunderskott genom lån inför valet 2014, vilket hon själv anser är ett standardförfarande i brasiliansk politik.

Hon hävdar att processen är olaglig och liknar den vid en kupp från högern med syfte att rulla tillbaka de reformer som gagnat miljontals fattiga som Arbetarpartiet drivit igenom under dess 13 år vid makten. Temer och hans parti PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons