Annons
Nyheter

Döms till 30 års fängelse - efter dödfödsel

En tonårig kvinna som blivit gravid efter att ha våldtagits har dömts till 30 års fängelse för mord efter en dödfödsel. Domen är den senaste i raden av uppmärksammade fall i El Salvador, ett av få länder där abort är totalförbjudet. - Det här visar på den inbyggda sexismen i rättssystemet.(TT)
Publicerad 8 juli 2017
””

Det var i april förra året som den då 18-åriga gymnasieeleven fick missfall efter att ha drabbats av svåra smärtor i magen och ryggen, rapporterar The Guardian.

Kvinnan, som levde under fattiga förhållanden i ett litet samhälle på landsbygden i distriktet Cuscatlán, hade vid upprepade tillfällen våldtagits och uppger att hon inte märkt att hon blivit gravid.

Annons

Misstänkte abort

När hon sökte vård på sjukhus efter missfallet anmäldes hon av personalen som misstänkte att hon försökt göra abort.

Medicinsk expertis har inte kunnat avgöra om fostret dog redan i livmodern eller efter att modern fött ut det. Men domaren gick på åklagarens version att kvinnan struntat i att söka antenatal vård eftersom hon inte velat ha barnet, och kastat fostret i toaletten för att döda det.

På onsdagskvällen, lokal tid - efter att kvinnan suttit frihetsberövad i ett år - föll domen: 30 års fängelse för mord.

Kämpar för legalisering

Sara García är en av grundarna till Medborgarrättsrörelsen för avkriminalisering av abort, som arbetar för att göra abort tillåtet i El Salvador vid fara för moderns liv, efter våldtäkt eller vid svåra fosterskador. Organisationen har engagerat sig i fallet och bistått kvinnan med juridisk hjälp.

Domstolsprocessen har präglats av rättsosäkerhet, säger Sara García.

””

Nu siktar de på att hjälpa kvinnan att överklaga domen, som fördömts av bland andra Amnesty International.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons