Annons
Nyheter

Domstol ger Jean-Marie Le Pen rätt

Det franska nationalistpartiet Nationella fronten har inte rätt att stänga av grundaren Jean-Marie Le Pen. Partiets beslut, som fattades i början av maj, upphävs av en domstol i Nanterre. Med domslutet i ryggen kan han också återta sin post som hedersordförande, skriver tidningen Libération.(TT)
Publicerad 2 juli 2015

Det franska nationalistpartiet Nationella fronten har inte rätt att stänga av grundaren Jean-Marie Le Pen. Partiets beslut, som fattades i början av maj, upphävs av en domstol i Nanterre. Med domslutet i ryggen kan han också återta sin post som hedersordförande, skriver tidningen Libération.

Partiets åtgärder bottnade i att Le Pen blivit osams med partiets nuvarande ledare - hans egen dotter Marine.

Annons

Familjeträtan har också lett till att Le Pen petats som partiets kandidat i regionval. Hans plats har tagits av 25-åriga dotterdottern Marion Maréchal-Le Pen.

Fronten, grundad 1972, bekämpar invandring och spridning av islam, men har också gjort sig känd för att lufta judehat. Marine Le Pen har siktet inställt mot nästa presidentval och störs av att fadern offentligt hävdar saker som att nazisternas gaskamrar var "en detalj i historien".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons