Annons
Nyheter

Besked om Puigdemont nästa vecka

En domstol i Bryssel meddelar först nästa vecka om den avsatte katalanske regeringschefen Carles Puigdemont ska utlämnas eller inte. En spansk domare har beslutat att förre vicepresidenten Oriol Junqueras och tre andra före detta regionala ledare ska bli kvar i fängelset.(TT)
Publicerad 4 december 2017

På måndagen inleddes rättsförhandlingar i Belgien om huruvida Puigdemont ska utlämnas till Spanien för rättegång. Men fallet slutar med antiklimax tills vidare - beskedet dröjer till den 14 december, uppger hans advokater för nyhetsbyrån AFP. Och därefter väntas överklaganden så att processen med råge lär fortsätta över nyvalet i Katalonien den 21 december.

100 000 euro

Annons

I Spanien, där flera av Puigdemonts forna regeringskollegor suttit fängslade, kom samtidigt tydligare besked. Vid en omhäktningsförhandling i Madrid kom domstolen fram till att Junqueras och tre andra kända självständighetspersonligheter ska stanna i fängelset utan att släppas mot borgen. Sex andra forna ministrar i det katalanska regionstyret släpps dock mot borgen på 100 000 euro per person.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters var det Junqueras själv som vägrade att betala borgen och föredrog att stanna i häkte.

Puigdemont och en del andra från det tidigare regionstyret flydde till Belgien efter självständighetsomröstningen i Katalonien tidigare i höst. Det skedde när den spanska centralregeringen tog över styret av Katalonien som en följd av den olagligförklarade folkomröstningen.

30 år

Spanien har begärt dem utlämnade, och landets riksåklagare vill ställa Puigdemont och de andra katalanska ledarna inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Det är brott som kan ge upp till 30 års fängelse. Politikerna, som motsätter sig en utlämning, påstår att de inte kommer att få en rättvis rättegång om de återvänder.

Domstolsavgörandena hölls samtidigt som valrörelsen sparkade i gång inför nyvalet. Det blir en ny värdemätare på hur katalanerna ser på frågan om självständighet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons